Debreceni Vasutas Sport Klub Természetjáró Egyesület

Tíz ezer lépés

A napi “10 ezer lépés” szükséges korunk emberének, hogy megőrizze fittségét. Ez a megállapítás eredetileg marketing szöveg volt. A japán Yamasa Clock cég által 1965-ben forgalmazott lépésszámláló ‘Manpo-kei’ márkanevének fordításából származik. Ez a 10 ezer lépés elmélet az egész világon mindenütt elterjedt, sőt, a mai népszerű “okos órák” is beépítik a napi mozgási célok közzé. Néhány tanulmány kimutatta, hogy e cél teljesítése javítja a szív egészségét, a mentális egészséget, sőt, csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Ez a lépés mennyiség napi mintegy két óra ráfordítást kívánna az ember életéből. Ez viszont a legtöbb ember napjába egyszerűen nem fér bele. Na, de itt a hétvége! Irány a természet. Természetjárással kapcsolatosan beszélgettem Dr. Kiripolszky Istvánnal,
a Debreceni Vasutas Sport Klub Természetjáró Egyesület elnökével.

– Mikor alakult meg az egyesület?

– A Hajdú-Bihar megyei, és Debrecen város első Természetjáró Szakosztálya 1952. január 26.-án jött létre, néhány lelkes természetkedvelő ember szervezésével. Az ötletet támogatták a MÁV, és a Debreceni Járműjavító Vállalat akkori vezetői. Cél: a túrázás, és az Országos Kék Túra bejárása. A szakosztály felvette az akkori középiskolákkal is a kapcsolatot. Ennek köszönhetően nagyon sok fiatal kapcsolódott be a szakosztály tevékenységébe. Turistavezető képzés is elindult. A szakosztály többszöri átszervezés után, 2002 februárjában önállóvá vált. Az új nevünk Debreceni Vasutas Sport Klub Természetjáró Egyesület lett. (DVSCTE)

– Ön mióta tölti be az elnöki pozíciót?

– 2010. július 27.-én választottak meg elnöknek. Az elmúlt 70 év alatt én vagyok a nyolcadik elnök.

– Változtak-e a célkitűzések?

– A nehezebb körülmények ellenére az egyesület célja ma is töretlen. A természetjárás, a turista életmód fejlesztése, ország tájegységeinek (vasutas értékeinek) felkeresése, a Kék Túra útvonal bejárása, és nem utolsósorban a természetvédelem. Később igény volt egy központi irányító szervezetre, amely a szakosztályokat koordinálja. Ez lett a Vasutas Természetjárók Szövetsége. Ennek eredményeképpen évente hat központi szervezésű rendezvény jön létre különböző helyeken. 2022 évben az őszi Csillagtúrának Debrecen lesz a házigazdája.

– Mekkora a debreceni létszám?

– Évek óta 100 körüli tagot számlálunk. Az átlagos életkor 62-85 év között mozog. Csupán nyolc fiatal van a csapatban. Ők is, valamelyik tagunk unokái.

– Ki finanszírozza a túrákat?

– A kirándulások önköltségesek. Magyarul minden túrát a tagság finanszíroz.

– Mi a kapcsolatuk a VOKE Művelődési Központtal?

– 2021 évben a MÁV épületében a megszokott gyülekezési helyünk megszűnt. Szerencsére a VOKE debreceni intézménye biztosított számunkra helyet, heti egy alkalommal. Ez úton is szeretnék ezért köszönetet mondani Kardos Ilona tagintézmény vezető asszonynak.

– Hogyan jelentkezhetnek az érdeklődők az egyesületbe?

– A meglévő tagok ajánlásával történik a tagfelvétel. Ezt követően az új tag amennyiben megismeri az egyesület szabályait, és azonosul vele, felvételt nyer a tagok szavazati alapján.

Szeretnénk minél több fiatalt látni a soraink között. Hiszen ez nem csak túrázásról szól, hanem oly nemes feladatokról, mint a természet szeretete, a hagyományok tisztelete.