Capoeira

Az egyik tévécsatornán brazil szappanopera képkockái peregnek. Két fiatal srác egy átmulatott éjszaka után, a nagyvárosi éjszakában hazafelé ballag. Egy sötét sikátornál négy maszkos férfi támad rájuk. Az egyik srác egy fém kukatetővel védi magát. A másik viszont táncolni kezd. Akrobatikus mozdulatai közben egy-egy pontos ütéssel, rúgással teszi harcképtelenné ellenfeleit. Ez a Capoeira.

Vári István (Monitor Aplicado) heti három alkalommal tart edzéseket a VOKE Egyetértés Művelődési Központban. Őt faggatom e nem mindennapi sportról.

– A Capoeirát gyakorló emberek képesek megvédeni magukat egy melegnek mondható szituációban?

– Félig meddig igaz, hogy nem tisztán önvédelemről szól az egész. A Capoeira magában nem küzdősport, hanem harcművészet, de önvédelemre is alkalmazható. A táncos jellege inkább a tradíciók miatt maradt meg, mert a rabszolgáknak, akiktől származtatják az eredetét az ültetvényeken tiltva volt, hogy harcot tanuljanak. A Capoeira eredetileg egy brazil táncos harcművészeti kultúra, ami egy sajátos akrobatikus mozgás, és zene keveréke. A XVI. századtól a XIX. századig, a főként Közép- Nyugat-Afrikából Brazíliába hurcolt rabszolgák alakították ki a mai formáját. Az 1970 években megjelenő breaktánc számos mozdulata nagyon hasonló, ezért sokak szerint a Capoeirából származik. Két fő stílusirányzat létezik a Capoeirán belül: az egyiket a lassabb, földközeli mozdulatsorok, valamint a hagyományok és rítusok tiszteletben tartása jellemzi, ez a Capoeira Angola. A másik stílus az ún. Capoeira Regional, amelyben folyamatos, akrobatikus mozgáskombinációk dominálnak. Mindkét stílusra jellemzőek a cselek, a színlelt támadások, a lendületes rúgások, illetve az ellenfél egyensúlyból való kimozdítását célzó mozdulatok.

– A Capoeira fontos része a zene….

– A zene a Capoeira szerves része. Meghatározza a rodában (ejtsd ho’da) a játék ritmusát, és stílusát. A különböző hangszerek, és az ének egyaránt fontosak a játék szempontjából. A ritmus a nagyon lassútól (Angola) a nagyon gyorsig (Sao Bento Regional) terjedhet. A zene főleg brazil, portugál népdalok elsősorban, amiket mi is tanulunk és oktatunk.

– Mikor jelent meg a Capoeira nálunk?

– Magyarországon kb. 30-32 éve kezdte meg hódítását a Capoeira. Eleinte főleg Pesten összpontosult az érdeklődés, de kb. 20 éve Debrecenben is jelen van. Én 2009 nyarán kezdtem el a Capoeira-t tanulni. Magával ragadott a csapatszellem, a zene lüktetése, hangulata, az akrobatika, és a Capoeirát művelő emberek életfelfogása. 2016-ban lettem oktató és 2020-ban lettem a mostani csoportom fő oktatója.

– Vannak külföldi versenyek?

– Nemzetközi versenyek persze vannak ebben a sportágban is. Ezek általában Brazíliában kerülnek megrendezésre. Nagyon magas szintet kell ahhoz megütni, hogy oda meghívást kapjon valaki. Magyarországon csak Brazil mesterekről tudok, akik voltak ilyen rendezvényen.

– Mióta vannak jelen a VOKE-ben?

– 2022 elején kezdtünk el itt edzéseket tartani 15-20 fővel. Heti három alkalommal találkozunk. Nálunk folyamatos a tagfelvétel. A jelentkező lehet fiatal, öreg, profi, vagy akár kezdő is. Mindenkit a saját szintjén kezelünk, személyre szabottan. A minimális életkor az 7-8 év, amikor már a gyerekek oda tudnak figyelni az oktatóra, akár huzamosabb ideig is. Felső korhatár nincs.
Aki kedvet kap, nyugodtan látogasson el hozzánk, vagy hívjon minket a +36 30 621-5558 számon. Az első edzést ingyenes.

Edzések időpontjai: hétfő 16:30 h. kedd 19:30 h. csütörtök 19:30 h.

A felszerelés nem bonyolult. egy koszolható nadrág, egy koszolható póló, és egy pár tornacipő.
Mindenkit nagy szeretettel várunk!

őszi színházi esték

bérletajánló 2024 ősz