Unió Színpad

A társulatunk nem Európai Unió egyik csoportja, s bár 48 éve alakult, nem a Szovjetunió tiszteletére választottuk a nevünket – kezdte a beszélgetést viccesen Tóth Dénes Árpád, akit megkértem meséljen az Unió színpad életéről.

TDÁ: Mindezektől szabadok, és függetlenek voltunk a kezdetektől. Az amatőr színjátszó csoportunk két debreceni nagyüzem (a BFK /Budapesti Finomkötöttáru Gyár/ és a BIOGAL Gyógyszergyár) versmondóiból alakult. Később pedig két közművelődési intézmény (a Vasutas Klubkönyvtár és az Újkerti Nevelési Központ) is csatlakozott fenntartóinkhoz. Az Unió Munkásszínpad, (1980-tól Unió Mozgásszín néven működő együttes) 110 játékosa, és 40 közreműködője tizenkét év alatt csaknem 600 előadást tartott, több mint százezer néző előtt. A nyolcvanas évek derekán az Unió volt az amatőr mozgásszínházak élcsapata. A legnépszerűbb produkcióink (Rodiniána, Bilincsek, Punalua) etűdjeiből összeállított Vágyak és árnyak megnyerte az országos pantomim fesztivált. Az 1990-es, majd a 2000-es évek elején autonóm színházi cselekvés együttesek performanszaiban, az Érzéki Színház modorában folytatódtak vállalkozásaink. 

DF: Önnek mi a konkrét feladata a társulat életében?

TDÁ: Az együttes alapító művészeti vezetőjeként az előadások színpadra állításért felelek szerkesztőként, íróként, rendezőként. A darabválasztást mindig a csoport összetétele határozza meg, ezt pedig árnyalja új tagok csatlakozása is.

DF: Miből gazdálkodnak?

TDÁ: Szponzorok híján magunk teremtjük meg a produkciók feltételeit, a külföldi utak emiatt sem jellemzőek ránk nézve.

DF: Hány főből áll jelenleg a társulat?

TDÁ:Jelenleg nyolcan vagyunk.

DF: Ilyen hosszú idő alatt sikerülte megújulni az együttesnek?  

TDÁ: 2019-ben, néhány alapító tag sikeres kísérletet tett az Unió reneszánszára. Jelenleg egy alternatív színházi előadáson dolgozunk. Ez lesz a csoport 40. közös munkája. A projekt Alfred Jarry, az avantgárd őse Láncra vert Übü c. darabjának átdolgozott, és kortárs színpadra állított előadása. Szenior program lesz, junior szellemben. A Szabadicska c. burleszk a szabadságról szól. 

DF: Van hitvallásuk?

TDÁ: Schiller írta egy helyütt: „az Ember, csak akkor játszik, ha a szó teljes értelmében ember. A játék lényege és feltétele a szabadság. A játék ellentéte nem a munka, a játék ellentéte az unalom.

 

-dalnoki-