Lemezbörze

1931 őszén az RCA Victor amerikai rádió és hanglemeztársaság mutatta be először a  33 1/3 fordulatszámú hosszanjátszó (LP) lemezét. Az ezt megelőző lemezek 78-as fordulaton pörögtek. Hogy a fordulatszám csökkentésével a hangminőség ne romoljon, új, jobb minőségű lemezanyagot, acetilcellulóz-polivinilkloridot használtak. A barázdaméretet is csökkentették. Ezért hívják ezeket mikrobarázdás lemezeknek. A fekete korongok hosszú élettartama érdekében a lejátszáshoz használt tű nyomóerejét is egy tizedére csökkentették. A régi lemezek 4 perces műsoridejéhez képest az új hanglemezek játékideje 20 perc volt, a hangminőség sokkal jobb lett, a lejátszás során keletkező tűzörej pedig szinte hallhatatlan. A sztereó hanglemezeket 1958-ban kezdték forgalmazni először. A 20. század nagy részében ezt a technológiát használták a zene kereskedelmi célú sokszorosítására. Az audiofilek körében, és az elektronikus zenében a 20. század vége, 21. század eleje felé újra divatba jött. VOKE Egyetértés Művelődési Központja rendszeresen helyet biztosít a „bakelit” alapú lemezbörzének, ahol Elek László várja lemezrajongókat.

 

– Hány évesen vette az első bakelit lemezét? 

– 1968-ban, 15 éves voltam. Az első lemezem egy single volt. The Beatles-She loves you
Amerikai CAPITOL nyomás. Mai napig megvan.

– Milyen lemezjátszója van, és milyen márkájú az erősítő és a hangfal?

– Sok éven keresztül Dj Technicsem volt. Jelenleg egy HTE HT 930 G van, ami a Technics amerikai megfelelője. Az erősítő Dynacord /csöves/ és eredeti japán JVC PROFESSIONAL hangfalak.

– Miben látja a bakelit (vinil) lemez reneszánszát ebben a digitálisnak mondott korszakban?  

–  Az üzlet az üzlet. A CD varázsa fokozatosan csökkent, de ugyanakkor a digitális technika térhódítása óriási. A nagy okosok pedig kitalálták, hogy a digitálisan felvett hangfelvételeket lehet bakelitre is rögzíteni. Én úgy mondanám, hogy elkészült az Lp méretű Cd. Viszont ez magával hozta a hangtechnika bődületes átalakulását és fejlődését. Még valami. Valahol a zene nagy bajban van. Vannak most is nagyon jó zenék, de igen kevés. Ezért, újra el lehet adni azt a megszámlálhatatlan mennyiségű régebbi kiváló hanganyagot.
A minőségről külön előadást lehetne tartani, de inkább hagyjuk! Az én saját véleményem lesújtó ezzel kapcsolatban.

– Hogy mozognak a használt piaci árak? 

– A használt lemezek piaci árát a komolyabb online piacokon lehet normálisan követni. Az ár függ a minőségtől, a hanganyagtól és, hogy mikori kiadás. Egy biztos, olcsón bakelitet venni már nem lehet.

– Mi volt idáig a legdrágább lemez, amit a kezében fogott?

– Egy a fiúk által aláírt BEATLES lemez. Értéke 4900 font /jelenleg/ De fogtam aláírt Led Zeppelin, illetve Deep Purple lemezt is.

– Hogy lehet megállapítani szemmel a lemez állapotát?

 – Azt tudom csak megállapítani, hogy karcos, vagy hullámos a lemez.
 A megvásárolt használt lemez mosása kötelező! A groovokban felgyülemlett koszt takarítjuk így ki. 

– Kik a rendszeres vásárlók? 

– Első sorban a gyűjtők. Aztán azok, akiket emlékek fűznek egy-egy lemezhez, vagy szeretnék újra hallgatni régi kedvenceiket.

 

– Milyen sűrűn van lemezbörze? Most mikor lesz a legközelebbi?

– Lemezbörze az országban szinte minden hétvégén van valahol.
A komoly választékkal rendelkezők Budapesten, Szegeden, Győrben, Miskolcon és nálunk Debrecenben vannak.

Debrecenben egy évben négy alkalommal találkozom a vásárlókkal.
A következő 2022. május 14-én lesz a VOKE Egyetértés Művelődési Központjában.

dalnoky

őszi színházi esték

bérletajánló 2024 ősz