Debreceni Fotóklub

A VOKE Egyetértés Művelődési Központjában, novemberben új kiállítással jelentkezik a Debreceni Fotóklub. Ebből az apropóból beszélgetek Máthé Andrással, a klub vezetőjével.

Több mint egy évvel ezelőtt készítettem önnel egy interjút melyben azt mondta, hogy az ember folyamatosan változik, és vele együtt a világ is. Ilyen rövidke idő alatt érez önmagán változást?

70 év közelében nem feltétlenül a változásokról szól az élet. Az ember örül, ha szürke hétköznapokon „semmi különös” nem történik. Ennek ellenére azt mondom, hogy a világ és a fotográfia változásaival napra készen kell lenni. Nem szabad, hogy elengedjed magadat, mert azonnal észreveszik rajtad. 

A fotózás legfontosabb kelléke maga a fényképezőgép. Ön milyen gépet használ? Márkahűnek tarja magát?

Néhány éve egy Nikon 810 gépem van. Nagyszerű masina, kiszolgál, a munkámban nagyszerű partner. A digitális korszakomban 2002 óta Nikon gépeket használok.

Mi a véleménye az okos telefonnal készült képekről? 

Fantasztikus lehetőség az átlagember számára is, egyre többet tudnak. Van egy pótolhatatlan előnye, az, hogy mindig az embernél van. Meg kell találni a művészi fotográfiában is a hozzá illő műfajokat.

Ön szerint mennyire érdekli a mai fiatalokat a fotózás?

Az online világ csábító, nagyon átalakulóban van a fiatalok érdeklődése. Ezzel együtt is úgy gondolom, hogy a fotográfia egyre népszerűbb, mind a fiatalok, mind a középkorosztály és az idősebbek körében is.

Van olyan kép, amit ön készített, és egy életre emlékezetes maradt?

Százával tudok ilyen képekről mesélni. A képekben való emlékezésem elég erős, azt hiszem ez a fényképezésben eltöltött közel 50 év alatt ez egyre erősebb. Emlékszem a kezdetek képeire is.

A lakásának falán vannak saját képei?

A lakásom falai tele vannak képekkel, ezek nagyrészt a művészbarátaim képei: fotók, festmények, grafikák, a műtermemben saját képeket is kiraktam.

1973 óta tagja a Debreceni Fotóklubnak, melyet 2007 óta vezet. Mondana pár szót a klubról?

Nagyszerű társaság, sok-sok kitűnő fotográfussal. Széles területen mozog az érdeklődésünk, évente három-négy kiállítást rendezünk a tagok képeiből. Változó a létszám, 15-20 fő aktív tagunk van, mellette még 10-15 fő, aki tag, de kevesebbet dolgozik. Néhány tagunk hazai és nemzetközi szinten is sikeresen szerepel a fotópályázatokon. A klub szerény anyagi körülmények között létezik, néhány alkalommal sikeresen szerepeltünk pályázatokon.

A klub szokott együttesen megjelenni egy-egy témát, illetve helyszínt bejárva, vagy mindenki „magányosan” fotóz, és ezután elemzik ki az elkészült képeket?

A fényképezés alapvetően magányos tevékenység, szükség van az elmélyült munkára. Ennek ellenére a közös fotótúráknak is vannak előnyei. Sokat lehet egymástól tanulni. Természetesen a közös képelemzés az egyik legfontosabb és legtanulságosabb program.

 

Rendezünk tematikus, csoportos kiállításokat, de az egyéni megjelenés kiállításokon legalább olyan fontos. Alkalmat ad egy szerzőnek bemutatkozni, egyúttal tovább lépésre is sarkalló az eddig elkészült munkák nyilvános bemutatása.

A VOKE Egyetértés Művelődési Központjában, most novemberben új kiállítás látható. Mesélne róla? Mit láthatnak a kiállításra látogatók? 

Évek óta tartó együttműködés keretein belül évente novemberben a Debreceni Fotóklub tagjainak a képeiből rendezünk kiállítást. Az idén Kiss Edit Márta „Szabadon” című kiállítást láthatják az érdeklődők. A nagyszerű képeken madarakat és állatokat láthatunk. Edit elhivatott fotográfus, alázatos és kitartó, maximális technikai felkészültségéhez szerénység társul. Remélem a tárlat látogatóinak örömet tudnak szerezni a kiállított alkotások.