Petőfi szavalóverseny


Idén ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. Ezért nem csak hazánkban, de a határon túl is méltóképpen emlékeztek meg a nemzetünk költőjére. A Petőfi szavalóversenyt évek óta szervezi Debrecenben a Jövő Boldogsága Segítő és Támogató Egyesület, a Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör, és a Debreceni Vasutas Művészeti és Kulturális Egyesület.  Az idei rendezvény azért is volt különleges, mert csúcsot döntött az induló versmondók létszáma. 64 versenyző előadását hallgathattuk meg, és a legjobb 11 versenyző képviselte régiónkat a koltói versenyen. Már a debreceni megmérettetés is sok meglepetést tartogatott.
Most nem csak a sokszor hallott versekkel jöttek, de nagyon változatos volt a költők listája is.

Meglepően sok volt a mai szerzők által írt mű. /Laczkfi János, Szabó T. Anna, Sohonyai Attila, Keresztúri Mária/ A diákok színvonalas bemutatkozását 23 pedagógusnak köszönhetjük, akik nem csak felkészítették a gyerekeket, hanem segítették őket a versválogatásban is.

A zsűri tagjai voltak:
Korompainé Mocsnik Marianna pedagógus, etnográfus, Keresztúri Mária költő, Vranyecz Artúr színművész, és Kerékgyártó Kálmán költő, aki egyben zsűri elnöke is volt.

A 8. Koltói Petőfi szavalóversenyt 2023.03.18.-án rendezték meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel, két autóbusszal utazott a népes csapat. Első napon Nagybánya nevezetességeit tekintették meg a versenyzők, majd Koltón a Teleki Kastély Múzeumban tettek látogatást. A kastélykertben megkoszorúztuk Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész alkotását, amely a padon ülő házaspárt ábrázolja. A szobor Petőfi és Szendrey Júlia koltói mézesheteinek állít emléket. Itt a parkban elhangzott a Szeptember végén című vers is. Elérkezett a nagy nap. 54 versenyző indult 4 kategóriában. Érkeztek versmondók: Mátészalkáról, Fehérgyarmatról, Koltóról, Nyírvasváriból, Tiszapüspökiből, Szakolyból, Nyíregyházáról, Nyírtelekről, Monóról.

Kimagaslóan szép sikereket értek el versenyzőink. Íme a lista.

Felsőtagozat: 

I.hely Schwarzkopf Lujza Hanna- Derecske

Különdíj:
Kis Polli-Vörösmarty Mihály AMI

Faragó Andrea -Vörösmarty Mihály AMI

Dicséret:
Lóránt-Varga Milán -Petőfi Sándor Ált. isk.

  Kovács Hanna- Vörösmarty Mihály AMI

 

Középiskola:

I.hely Vásárhelyi Éva -Tóth Árpád Gimnázium

II. hely Gólián Viktória- Tóth Árpád Gimnázium

III. hely Tar Ottó- Tóth Árpád Gimnázium

 

Szépkorúak:

II. hely Szabó Lajosné

A zsűri különdíját Vásárhelyi Éva kapta.

 

„A helyezéseket látva megérte elődöntőt tartani, hiszen Debrecenből csak a legjobbak utazhattak Koltóra. Jó érzés volt debreceninek lenni ezen a színvonalas rendezvényen. Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen versenyzőkkel képviselhettük városunkat és méltóképpen emlékeztünk Petőfi Sándorra. ” – mondta summázásul Sass Bálintné szervező, a Jövő Boldogsága Segítő és Támogató Egyesület elnöke.

őszi színházi esték

bérletajánló 2024 ősz