Petőfi Sándor szavaló verseny 2022

Helyszín: VOKE Egyetértés Művelődési Központja

A Debreceni Vasutas Művészeti és Kulturális Egyesület a Jövő Boldogsága Segítő és Támogató Közhasznú Egyesület és a Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör a járványhelyzet miatt, 2 év kényszerű kihagyás után ismét megrendezte a nemzeti ünnephez kapcsolódó, a szabadságharc hőseinek, Petőfi költészetének és a reformkor szellemi vívmányainak tisztelgő szavalóversenyét.

A szakmai partnerek között idén örömmel üdvözölhettük a
Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar megyei Irodáját.

A verseny hagyományosan 4 korcsoportban indult: gyermek (10-14 év), diák (15-22), felnőtt (23-60) és szépkorú (60 év felett) kategóriákba jelentkezhettek az érdeklődők. A jelentkezők két verssel készültek: egy Petőfi költeménnyel és egy szabadon választott verssel.

A szakmai értékelést 3 fős zsűri végezte, amelynek tagjai: Kerékgyártó Kálmán költő, a zsűri elnöke, Keresztúri Mária, költő, író, Sebestyén Mária, irodalom tanár, a Költészeti Fesztivál szervezője voltak.

A versenyre 50 versmondó jelentkezett, 3 debreceni általános iskolából, 2 gimnáziumból érkeztek a gyermekek és a diákok felkészítő tanáraikkal, szüleikkel, nagyszüleikkel. A felnőttek és szépkorúak versenyére délután került sor. A legfiatalabb versenyzőnk 11 éves volt, a legidősebb 88.

Petőfi Sándortól a következő költeményeket hozták a résztvevők:

Szeptember végén, Szeget szeggel, A virágnak megtiltani nem lehet, Egy estém otthon, Falu végén kurta kocsma, Dicsőséges nagyurak, A tél halála, Négy nap dörgött az ágyú, Első esküm, Magyar vagyok, A tavaszhoz, Az apostol (részlet), Jövendölés, A tintásüveg, Ha férfi vagy, légy férfi, Lennék én folyóvíz, Ismét magyar lett a magyar, Én, A felhők, A magyar nemzet, A nép nevében, A három fiú, Ezrivel terem a fán a megy, A rab, Föltámadott a tenger, Jövendölés, A természet vad virága, A királyok ellen, Akasszátok föl a királyokat, Félálomban

A szabadon választott versek:

József Attila: A Dunánál, Arany János: A hamis tanú, Sohonyai Attila: Szanaszét összeszedve, Ady Endre: Temetetlenül, Rigó Béla: Kétszer kettő, azaz történelmi leckék atyáknak, Faludy György: Tanuld meg ezt a versemet, Majzik Ilona: Szamárlétra, Radnóti Miklós: Tétova óda, Pablo Neruda: Favágók (részlet), Mézán Józsefné: Színek és dallamok (saját költemény), Nicollás Guillén: Bölcsődal kis négerek ébresztésére, Várnai Zseni: Ki a legszebb a világon, Dsida Jenő: Az öreg óra énekel, Ady Endre: A grófi szérűn, Pocsai Piroska: Ne siess!, Vass Albert: Szeretném, Weöres Sándor: Öregek, Szabó Lőrinc: A légy, Fecske Csaba: A szú és a moly, Csukás István: A barát és a szamár, Lackfi János: Lusták dala, Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz, Arany János: A walesi bárdok, Reményik Sándor: Három szín, Romhányi József: Focimeccs, Vass Albert: Emlékezés egy régi márciusra, Szabó Lőrinc: A bagoly, József Attila: Szeretném, ha vadalmafa lennék, Petőfi Sándor: Erdélyben, Lackfi János: Apám kakasa, Kálnay Adél: Levél Anyához, Pappné Győri Anna: Édes álom, Lackfi János: Vadiúj tananyag, Rónay György: Mondd, szereted az állatokat?, Romhányi József: Egy szú végrendelete, Tóth Árpád: Egy lány a villamoson, Juhász Magda: Álomhajó, Arany János: V. László, Zelk Zoltán: A három nyúl

A díjazottak, korcsoportjuk első helyezettjei:

Gyermek: Hajdu Krisztián Péter (11 éves) a debreceni Hatvani István Általános Iskola 5. osztályos tanulója. Versei: Petőfi Sándor: Szeget szeggel, Lackfi János: Apám kakasa. Felkészítő pedagógus: Varga Réka.

Diák: Gólián Viktória (15 éves) a debreceni Tóth Árpád Gimnázium 9. osztályos tanulója. Versei: Petőfi Sándor: A természet vadvirága, Faludy György: Tanuld meg ezt a versemet. Felkészítő pedagógus: Gyermánné Huga Ibolya.

Felnőtt: Lazovicz Attila, versei: Petőfi Sándor: Füstbement terv, Arany János: A hamis tanú.

Szépkorú: Soós Judit, versei: Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger, Nicollás Guillén: Bölcsődal kis négerek ébresztésére.

A zsűri különdíját Bíró Ferencné kapta, versei: Petőfi Sándor: Ezrivel terem a fán a megy, Dsida Jenő: Az öreg óra énekel.

A koltói Petőfi Sándor Emlékegyesülettel közösen szeptemberben Koltón szervezzük meg a határon túli nemzeti szavalóversenyt, amely eseményre az öt díjazottunk kiutazhat és megmérettetheti magát. Az eseményen való részvételük számukra teljesen díjtalan, valamint értékes jutalmakkal gyarapodhatnak.

Ezúttal a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar megyei Irodája felajánlásának köszönhetően minden résztvevőnk értékes könyvjutalmakkal távozhatott. A díjazottakon kívül valamennyi résztvevőnket meg tudtuk ajándékozni.

Márton Boglárka

szervező munkatárs

őszi színházi esték

bérletajánló 2024 ősz