Kisautó börze

 

A makett autók népszerűsége szinte egyidős az igazi autók gyártásának kezdetével. A fémből készült méretarányos kisautókat eleinte az autógyártó cégek maguk készítették. Fából is készültek nagyon szép játékok, de a vékony fémlemezből sajtolt, majd kézzel festett vagy nyomdai úton díszített járművek voltak a legkedveltebbek. Annak idején persze csak a gazdag szülők engedhették meg maguknak, hogy csemetéiknek ilyen míves játékszert vegyenek. Az automobilok terjedésével egyenes arányban nőtt a modellautók népszerűsége is. Az érzékelhetően növekvő kereslet kielégítésére Amerikában és A XX. sz. elején Európa szerte egyre több cég gyártotta ezeket a szépen kidolgozott játékautókat, melyeket gyakran felhúzható óramű szerkezetek vagy mini gőzgépek működtettek. Akkoriban a céljuk az volt, hogy az általuk gyártott járműveket típusokat minél többen megismerjék, különösen a fiatalabb generáció tagjai.
A makettek nagyon hamar elterjedtek, hiszen élethű látványuk rengeteg ember fantáziáját megmozgatta. Sokan már gyerekként a makettek gyűjtésébe kezdtek, és kialakultak a különböző társaságok, illetve rajongói csoportok. A makett autók legnagyobb előnyei a szinte tökéletes élethűség és a pontos méretarányok. A VOKE Március 11.-én Kisautó börzét tart. Ezzel kapcsolatban Zsibók András szervezőt hívtuk fel telefonon.

Hányadik alkalommal rendezik meg a börzét?

 Második ilyen rendezvényünk lesz az idei a VOKÉ-ben.  Az első nagy sikerűt karácsonykor tartottuk. A nagy érdeklődés miatt 2023-ban még négy időpontot terveztünk be. Az első alkalommal tizenhat árus volt, de a másodikon már több mint húsz résztvevőre számítunk. 

Mióta gyűjti az „apróságokat”?  

1972-es születésű vagyok.   Már óvodás koromban is voltak Matchbox-aim.  tíz éves korom óta már dobozostól tettem el őket, és nagyon óvtam vigyáztam rájuk. Idén hetven éves a Matchbox. Sokan gyerekkorban kezdték el a gyűjtést, és felnőttként is folytatják ezt a remek hobbit. Ami mára már nem csak hobbi, hanem befektetésnek sem rossz.

Hány darabból áll a gyűjteménye? 

Minden méretet beszámítva kb. nyolcezer darabot számlál a kollekció.

Kik a legnagyobb gyártók a mini autók terén? Matchbox, Hot wheels, Siku, Majorette, Bburago, Dinky.

Mi a legértékesebb darab a gyűjteményében? 

Egy lila Pontiac, amiért a börzéken a gyűjtők dobozostól nyolcvan ezer forintot is adnának. A gyűjtők főleg az angol matchbox-okat gyűjtik, amihez gyerekkorban volt kötődésük. 1997-től a Mattel veszi át a gyártást. Nagy konkurens lesz a hot Wheels gyártója. Innentől kezdve az autók minősége már nem közelíti meg a régi fém játékokét, mivel főleg műanyagot használnak.

Hogyan tartják a kapcsolat a többi gyűjtővel év közben?

 A helyiekkel bármikor találkozhatunk. Főleg amikor valami érdekes darab kerül a gyűjteménybe. Pesten vannak rendszeresen börzék, ahova az ország minden részéből jönnek a gyűjtők.  Valamint a modern technika korában a Facebook csoportokban lehet csereberélni, eladni, és bemutatni a legújabb szerzeményeket.

Van valamilyen hazai szaklap?

Itthon szaklap nem jelenik meg e témakörben. Külföldön kiadott katalógusokból, és az internetről tájékozódunk.

Hol célszerű makett autókat és kiegészítőket keresni?


Manapság elsősorban az interneten böngészés közben történik meg az adott makett kiválasztása, és megvásárlása. Az interneten számtalan makett gyűjtéssel foglalkozó csoport és társaság fellelhető, de természetesen ott vannak a webáruházak is.
A kínálat olyannyira széles körű, hogy mindenki megtalálhatja a saját maga számára megfelelő típusokat. Azonban érdemes ellátogatni a helyi régiségpiacokra is szétnézni, hiszen soha nem lehet tudni, hogy milyen ritkasággal találkozhat a gyűjtő egy-egy árusnál.