Harcművészek

Vissza a múltba!

A mai írásunkban Kóczián Zoltán mutatja be az általa vezetett Foedus Orientalis Kulturális és hagyományőrző egyesületet.

– Mikor alakult az egyesület, mi a pontos neve? Kérhetek, egy kis “történelmi” visszatekintést!

– A pontos nevünk Foedus Orientalis Kulturális egyesület, ami Keleti Szövetséget jelent latinul. Legtöbben így is ismernek minket. 2013 februárjában egy a Debrecen-Bánk erdeiben megtartott íjászversenyt követően a Keleti Szövetség az Abaúj Várvitézei és a Sólyomszív Vitézi Kör tagjainak összevonásával alakultunk meg. Célunk, a Kelet-Magyarország X-XI. századot igényesen megjelenítő hagyományőrzők összefogása.

A kezdetekben, elsősorban hadi játékokon vettünk részt, azonban idővel, sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a korszakunkra jellemző életmód rekonstruálása.

– Hány tagot számlál az egyesület?

– Egyesületünk aktív létszáma 20 és 30 fő között mozog.

– Szoktak-e várjátékokon, falunapokon fellépni?

– Az alakulásunkat követően sok kis rendezvényen megfordultunk, hogy megismerjenek minket. Ma már jellemzően korszakos, korismereti találkozókon, tudományos konferenciákon, és nagy, akár több száz hagyományőrzőt felvonultató rendezvényeken lehet velünk találkozni, itthon és külföldön egyaránt.

– Ki finanszírozza a tevékenységüket?

– Egyesületünk önellátó, az éves tagdíjakból, a fellépéseinkért kapott honoráriumokból, pályázatokból, valamint a felajánlott adó 1%-okból valósítjuk meg a tevékenységünket.

– Mennyi az átlagos életkor?

– Tagjaink közt szinte valamennyi korosztály képviseli magát, az átlag életkor valahol 35 év körül lehet.

– Fiatalokkal hogy állnak?

– Szívesen látjuk a fiatalokat is sorainkban, alakulásunk óta már több, 20 év alatti hagyományőrző is csatlakozott hozzánk.

– Ki készíti a fegyvereket, illetve a ruházatot?

– A fegyvereket, védőfelszereléseket, ruhákat, és használati tárgyainkat részben magunk készítjük, részben ügyes kezű kézművesek műhelyeiből kerülnek ki.

– Milyen fegyvernemek vannak?

– A korszakra, és megeleveníteni kívánt nációra jellemző védőfelszerelések és fegyvereink vannak. Sisak, szablya, kard, pajzs, lándzsa, fokos, egy és kétkezes balták.

– Hol jelentkezhet az, aki kedvet kapott az egyesületi életre a cikk alapján?

– Honlapunkon és a facebook-on keresztül is elérhetőek vagyunk. Illetve Debrecenben szerdánként fél héttől az edzéseink a VOKE Egyetértés Művelődési Központban nyilvánosak, és bárki által látogathatók.

– Mi a kötődés a művelődési központhoz?

– Hosszú éveken keresztül különböző tantermekben tartottuk az edzéseinket, azonban a pandémia kezdetével ez a lehetőség megszűnt. Végül ősszel ebben az intézményben sikerült megfelelő helyszínt találnunk.

Elérhetőségek:

https://www.facebook.com/foedusorientaliscorpus/

https://www.keletiszovetseg.hu/

őszi színházi esték

bérletajánló 2024 ősz