Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Fatális – Bátori András fafaragó kiállítása

június 4 | 08:00 - június 30 | 16:00

Bátori András a szakmunkás és szakközépiskolai tanulmányai befejezése után felnőtt fejjel kezdett el ismerkedni a fafaragás szépségével. Eleinte csak a maga örömére próbálkozott a fát alakítani, később tudatosan szerette volna az ismereteit bővíteni. Ebben volt segítségére Oláh István fafaragó népi iparművész, akinek a védőszárnyai alatt tette meg az első lépéseket. Ő tanította meg az anyag tiszteletére és arra, hogy a fa még a felhasználás után is lélegzik, mozog.
A díszítő fafaragás két stílusát sajátította el a műhelyében: az ékrovás és a teljes felület kitöltésére alkalmas somogyi fafaragás elemeit, melyeket azóta is alkalmaz az ajándéktárgyak díszítésére. A nagyobb tárgyak (szék, falitéka) szépítésére az erdélyi motívumokat használja. Ezt a technikát könyvekből sajátította el. Ma már a fafaragás a hivatásává vált. Elsősorban használati tárgyakat készít: tolltartók, tükrösök, tálak, esztergált dobozkák kerülnek ki a kezei alól.
Munkája során a szakmai kihívások jelentenek örömet neki: új motívumok megfaragása, technikai eljárások kitalálása. Az intarziakészítés új elemként jelenik meg alkotásain. Tárgyait a Népi Iparművészeti Tanácsnál és az Iparművészeti Lektorátusnál zsűrizteti.
A Bihari Népművészeti Egyesület tagja. Az Egyesület és az Újkerti Közösségi Ház szervezésében számos kiállításon vett már részt.

A kiállítás 2024. június 4-től lesz látható június 30-ig a művelődési központ nyitvatartási idejében.

Részletek

Kezdés:
június 4 | 08:00
Vége:
június 30 | 16:00

őszi színházi esték

bérletajánló 2024 ősz