Debrecenből indultak – Farkas Erika

( fotó: Csöndör Kinga, MTVA)

A következő írásaimhoz olyan embereket kerestem, akiket naponta hallunk látunk a magyar média világában. A válogatásnak egyetlen feltétele volt. Legyen debreceni kötődésük!
Első interjú alanyunk
Farkas Erika rádiós, újságíró.

A Kossuth Rádió naponta jelentkező, A Hely című riportműsorában Farkas Erika és stábja meglepően érdekes és izgalmas helyekre vitte el hallgatóit éveken keresztül. A délelőtti műsorban korábban ellátogattunk például egy agyműtétre, a kecskeméti anya-gyermek börtönbe, szennyvíztisztító és olajfinomító telepre, hídőrházba. A riporternő mászott toronyra, ereszkedett barlangba, és közben megállás nélkül kérdezett hol bájosan, hol kicsit szemtelenül.

Dalnoki Ferenc: El sem hiszem, hogy nyugdíjas lett……..

  • Farkas Erika: Nyugdíjas vagyok már 2 éve, most annyi történt, hogy elhagytam az MTVA-t és a szeretett Kossuth rádiót. Úgy éreztem, hogy eljött a perc, megvannak az utódok, akik továbbra is szinten tartják, élővé, szórakoztatóvá teszik 14 éves gyermekünket, a Hely című műsort. A  jövőre vonatkozó terveimben az szerepelt, hogy az első 3 hónapot szigorú naplopással töltöm (ebből még semmit sem sikerült megvalósítani) és kis mértékben áprilistól, nagymértékben szeptembertől vállalok munkát. Elképzeléseim szerteágazóak, a tanítástól a pékbolti eladói állásig terjednek. A lényeg, hogy ne interjúkészítés legyen.

DF: Sokan úgy gondolják, hogy Ön származása szerint debreceni.

  • FE: Budapesten születtem. A történeti hűséghez tartozik, hogy a színház miatt kerültem Debrecenbe 1982-ben, és a házasságom miatt maradtam. Debrecenben mentem férjhez, itt született a kislányom. Az előzményekhez tartozik, hogy érettségi után rögtön felvettek a Színművészeti Főiskolára, ahonnan aztán az első év végén kiejtettek, kirostáltak. Utána 6 évig a Honvéd Művészegyüttesnél voltam versmondó, konferanszié, színésznő. Utána szerződtem Debrecenbe. Itt dicstelen 2 évet teljesítettem a színházban, kis szerepekben voltam közepes. Ennyi kudarc után felismertem, hogy ez a pálya nem nekem van kitalálva, és hősiesen hátat fordítottam a színészetnek egy életre. Rövid ideig az akkori megyei tanácson dolgoztam, utána 1988-ban alapító tagja lettem a magyar rádió Debreceni Körzeti Szerkesztőségének. Ezt követően jöttem vissza Budapestre, mert átszerződtem a Kossuth rádióhoz.

DF: Van kedvenc debreceni „Helye”?

  • FE: Sok, de kettőt mondok. A rádió hűlt helye, a Piac utca 28/c, ahova annyira jó volt reggel 5-re bejárni, és a Tócoskert, ahol laktam.

DF: Mikor volt utoljára Debrecenben?

  • FE: Debrecenben december elején jártam utoljára. Ott vettem fel utolsó Hely műsoromat, ami azért is fatális, mert 1988 decemberében Debrecenben szólaltam meg először a rádióban. A műsor a szemklinikán készült, dr.Vajas Attila 2 káprázatos operációját közvetítettem – hozzávalókkal. Egészen biztos, hogy a legszebb 14 évemet töltöttem itt. Szó szerint a fiatalságomat. Sok itt a barátom, a volt kollégám.

DF: A Hely című műsorral kapcsolatban biztos készült zárszámadás. Vannak számok helyszínekről, megtett kilóméterekről?

  • FE: A Helynek olyan számai vannak, amelyek egyszerre kábítóak és rettenetesek. A műsor májusban lesz 14 éves, kb. a 3600. adással. Ez jóval több, mint amennyi a Szabó család volt. Mintegy 18 ezer emberrel beszélgettem ez idő alatt. A helyszínek száma ennek kb. a fele lehet. A kilométereket sohasem számoltam, arról a sofőr pajtásomat kellene megkérdezni, de szerintem rengeteg. Az azonban bizonyos, hogy nálam senki sem ismeri jobban a magyarországi közvécék és benzinkutak rendszerét, illetve a benzinkúti kávék árait és minőségét. Lehet, hogy egyszer erről írok egy hiánypótló könyvet.

DF: Volt olyan helyszín, ami mély benyomást tett Önre, és eldöntötte később visszalátogatott?

  • FE: Nagyon sok helyszínen fogadtuk meg a stábbal, hogy ide visszalátogatunk, aztán nem lett belőle semmi, eltörölte a benyomásokat a következő helyszín. Olyan azonban több is volt, hogy a baráti társaság közös kirándulását oda szerveztem.  Így voltunk a Tiszán, Szabadkán, Szászváron , Bükön és most készülünk Füzérradványba.

DF: Marad valamilyen kapcsolat a Magyar Rádió, és Ön között?

  • FE: Sajnos, hiába gondolunk rá nosztalgiával a Magyar Rádió, mint olyan nincs már, a forma az MTVA keretein belül működik. Hivatalos kapcsolatom most nincs a céggel, ez bármikor változhat, viszont továbbra is szoros a kötelékem maradt kollégákkal, barátokkal. Első sorban a Helyesekkel, de korábbi műsorokból is.